Probiotics.si - picture show Probiotiki in prebiotiki v praksi Probiotiki in prebiotiki

Probiotiki in prebiotiki v praksi

Praktičen vodnik po uporabnosti v konkretnih primerih

 

Kdaj: četrtek, 29. novembra 2012, ob 15. uri
Kje: Predavalnica Pediatrične klinike v Ljubljani, Bohoričeva 20


Glavni nalogi  našega Inštituta sta izobraževanje in ozaveščanje. Zanimivo je, da kljub številnim znanstvenim spoznanjem o ključni vlogi mikroorganizmov, ki živijo v našem telesu, predvsem v prebavilih, in o dokazih o praktičnih možnostih vplivanja na njih, ki jih predstavljajo probiotiki in prebiotiki v utrjevanju zdravja, preprečevanju in zdravljenju bolezni,  obstaja veliko dvoma in nezaupanja tako med laiki kot med strokovnjaki različnih strok - medicinske, farmacevtske, prehranske… Zakaj? Razlogov je verjetno več.

Prvič, hkrati z rastjo vedenja o možnostih, ki nam jih ponujajo različni načini vplivanja na sestavo in aktivnost mikroorganizmov v našem telesu, je rasel tudi komercialni interes njihovega izkoriščanja. Poleg resnih znanstvenikov in v razvoj usmerjenih podjetij, ki so prihajala na trg z vrhunskimi probiotičnimi in prebiotičnimi izdelki, je še hitreje raslo število tistih, ki so skušali na lahek način in brez resnih znanstvenih podlag priti do zaslužka. In tako se je na policah trgovin in lekarn znašla množica izdelkov, od tistih, ki temeljijo na dolgoletnem znanstvenem razvoju in imajo nedvoumno znanstveno dokazano učinkovitost, do takih, ki tega nimajo in mečejo slabo luč tudi na ostale. Žal je drugih več kot prvih.

Drugič, če na trgu vlada nered, ga lahko uredita le dobra regulativa in stalen nadzor kakovosti. Pa so se tudi tega lotili z nesrečno roko. Že nekaj let v zakulisju potekajo spori med številnimi strokovnjaki s področja črevesne mikrobiote in probiotikov na eni in Evropske agencije za hrano (EFSA) na drugi strani, kako učinkovito zagotoviti kakovost izdelkov. Žal s preštevilnimi streli v prazno. Namesto da bi regulativa omogočila jasno prepoznavnost in nadzor nad kakovostjo, trenutno počne ravno obratno. Inkvizicija je na delu. Vrhunski proizvajalci se v strahu pred formalnimi sankcijami umikajo iz vrhunskih razvojnih programov v proizvodnjo nezahtevnih in s stališča zdravja nepomembnih proizvodov.

Tretjič, tako v laični kot v strokovnih javnostih so poznavanje osnovnih zakonitosti, predvsem pa jasna in praktična informiranost o uporabnosti probiotikov in prebiotikov, skromni.
Zato smo se odločili, da v slovenskem prostoru pričnemo z najširšo akcijo ozaveščanja in izobraževanja o dejanski in na znanstvenih dognanjih temelječi uporabnosti probiotičnih in prebiotičnih izdelkov, s katero imamo namen doseči vse javnosti ter jim posredovati ključna sporočila:
 

  1. Prebiotiki in probiotiki so znanstveno dokazano učinkoviti.
     
  2. Učinki so specifični, vezani na posamezno vrsto prebiotičnih oligosaharidov ali probiotičnih bakterijskih sevov.
     
  3. Ni univerzalnega prebiotika in probiotika, za vsako indikacijo je treba poseči po enem izmed tistih, ki imajo na tej indikaciji s kvalitetnimi znanstvenimi raziskavami dokazano učinkovitost.

 

Zavedamo se, da uporabniki potrebujemo praktično, konkretno informacijo. Zato smo naš letošnji simpozij naslovili Probiotiki in prebiotiki v praksi – praktičen vodnik po uporabnosti v konkretnih primerih. Razen kratkega uvodnika o osnovah vedenja o mikrobioti, začinjenega z »ocvirki« nekaterih najzanimivejših in najnovejših spoznanj iz ust naše stalne sodelavke profesorice Irene Rogelj, in izjemnega prikaza, kaj in zakaj se zapletajo stvari na področju regulative probiotikov, ki ga bo predstavila ena najbolj znanih strokovnjakinj s tega področja na svetu, profesorica Mary Eleen Sanders iz ZDA, bodo vsa letošnja predavanja posredovali zdravniki kliniki, strokovnjaki s posameznih področij. Njihov cilj bo predstaviti, kakšno vlogo ima mikrobiota pri nastanku posamezne patologije, kako trdno dokazana je učinkovitost probiotikov in prebiotikov pri preprečevanju in zdravljenju posameznih bolezni in končno, po katerih specifičnih prebiotikih ali prebiotikih naj posežemo v posameznih primerih. Se pravi: iz prakse za prakso.

Komu je namenjen simpozij? Zdravnikom, farmacevtom, farmacevtskim tehnikom, dietetikom, medicinskim sestram. Skratka vsem, ki se kot strokovnjaki pogosto srečujete z vprašanji: ali lahko pri določenih težavah svojim bolnikom ali strankam svetujem tudi izdelke, ki vsebujejo probiotike in prebiotike? Katere in v kakšnem primeru?


PROGRAM SREČANJA

Prof. dr. Irena Rogelj, dipl. ing. živ. tehnol.: Črevesna mikrobiota – nova spoznanja

Prof. dr. Mary Ellen Sanders (USA): Probiotics, health claims and EFSA

Prof. dr. Rok Orel, dr. med.: Probiotiki in prebiotiki v materinem mleku in mlečnih formulah

Asist. mag. Jernej Brecelj, dr. med.: Črevesna mikrobiota in presnova

Prof. dr. Rok Orel, dr. med.: Problem slabše prehranjenosti pri otrocih, prednosti prehranskih formul s pre- in probiotiki

Anja Radšel, dr. med.: Probiotiki, preprečevanje in zdravljenje akutnega gastroenteritisa in driske na potovanju

Asist. dr. Matjaž Homan, dr. med.: Preprečevanje driske zaradi zdravljenja z antibiotiki s probiotiki

Prof. dr. Rok Orel, dr. med.: Ali lahko s probiotiki vplivamo na splošno odpornost organizma?

Anja Koren Jeverica, dr. med.: Preprečevanje in zdravljenje alergijskih bolezni s probiotiki in prebiotiki

Asist. mag. Darja Urlep, dr. med.: Vloga črevesne mikrobiote pri kroničnih vnetnih črevesnih boleznih ter možnosti njenega spreminjanja z enteralno prehrano, pro in prebiotiki

Prof. dr. Rok Orel, dr. med.: Funkcionalne prebavne motnje in črevesna mikrobiota


Po srečanju sledita večerja in druženje udeležencev v restavraciji Štorklja v neposredni bližini Pediatrične klinike.

V času srečanja bo v preddverju Pediatrične klinike potekala razstava slovenskih proizvajalcev in zastopnikov tujih proizvajalcev probiotikov in prebiotikov.

Kako se prijaviti? Enostavno: preko Mojce Lah (mojca.lah@entrapharm.com ali 041/449 666).

Kotizacije ni. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo!

In za konec, da si boste lažje zapomnili datum simpozija (vsaj tista malo starejša generacija):
Za domovino, s …….. naprej!
(na pikice lahko vpišete ime vašega najljubšega, demokratično ali nedemokratično izvoljenega, umrlega ali še živečega predsednika, diktatorja ali strokovnjaka za črevesno mikrobioto)


Lep pozdrav,

prof. dr. Rok Orel, dr. med.
direktor
Inštitut za probiotike in funkcionalno hrano, d.o.o.