Probiotics.si - picture show Probiotiki in prebiotiki v praksi Probiotiki in prebiotiki

Probiotics.si – picture show

Strokovni simpozij o probiotikih in prebiotikih

 

Kdaj: 20. november 2014, pričetek ob 15. uri, zaključek ob 19. uri
Kje: Ljubljana, predavalnica Pediatrične klinike, Bohoričeva 20

 

Spoštovani!

 

Ali veste,  za kakšne namene je smiselno uporabljati probiotike in prebiotike? 

Ali znate izbrati pravi probiotik  ob akutni driski?

S probiotiki lahko za polovico znižamo pojavnost driske ob jemanju antibiotikov. Ampak ne s katerimi koli. Kateri probiotik svetovati ob jemanju antibiotikov?

Ali so probiotiki in prebiotiki za dojenčke varni? Kakšne učinke imajo, kdaj jih je smiselno dajati? Kakšne so prednosti otroških formul s probiotiki ali prebiotiki?

Sindrom razdražljivega črevesa, zaprtje … S katerimi probiotiki je vredno poskusiti olajšati težave?

Preprečevanje in zdravljenje alergičnih bolezni s pro- in prebiotiki: kaj je praktično uporabnega?

 

To je le nekaj izmed vprašanj, na katera bomo poskusili na simpoziji odgovoriti. Direktno, sicer trdno znanstveno utemeljeno, a praktično uporabno. Prepričani smo namreč, da strokovnjaki z različnih področja zdravstva (zdravniki, farmacevti itd.) za kakovostno delo z bolniki potrebujete prav takšno obliko informacije. Se pravi, kaj v praksi svetovati ob posameznih specifičnih indikacijah! Ne svetovati pravega probiotika takrat, ko je znanstveno dokazano, da je ta učinkovit in ga priporočajo celo mednarodne smernice, je strokovno neznanje. Svetovati napačnega ali kar probiotike kot takšne, norčevanje in zavajanje bolnika. 

Utopično je pričakovati, da bi lahko posameznik ob svojem rednem delu sledil celotnemu področju in objavam znanstvenih raziskav. Zato smo na Inštitutu za probiotike in funkcionalno hrano letos izdali učbenik o črevesni mikrobioti, probiotikih in prebiotikih, v katerem so najpomembnejši mednarodni strokovnjaki s tega področja  napisali sistematičen pregled različnih področij uporabe probiotikov, v katerem so zbrani rezultati vseh kvalitetnih kliničnih raziskav, meta-analiz in mednarodnih priporočil. Letošnji simpozij bo torej nekakšen pregled zbranih klinično relevantnih dejstev.

Ker pa, vsaj osebno, mislim, da stroka in znanost ne smeta biti dolgočasni, smo letošnji simpozij zasnovali nekoliko drugače. Pet slovenskih strokovnjakov, ki so sodelovali tudi pri nastanku omenjenega učbenika (prof. Irena Rogelj, prof. Borut Štrukelj, doc. Matjaž Homan, asist. Jernej Brecelj  in prof. Rok Orel), bo v obliki okrogle mize odgovarjalo na klinično pomembna vprašanja s področja uporabe pro in prebiotikov. V svojih odgovorih se bodo osredotočili predvsem na jasno informacijo, ali je za določen specifičen namen smiselno jemanje probiotikov ali prebiotikov in natančno kakšen naj bo njihov izbor za posamezno specifično indikacijo. Za zabavnejšo ponazoritev posameznih področij njihove uporabe pa bodo v obliki stand-up komedije poskrbeli igralci Šentjakobskega gledališča. Od tod izvira tudi ime letošnjega simpozija. Po končanem strokovnem delu sledi še prijetno druženje.

Zabavno in poučno oziroma, bolje rečeno, neposredno uporabno bo torej! Če se želite kongresa udeležiti, se prijavite tako, da izpolnite prijavni obrazec.

Ker kotizacije ni, število udeležencev pa je omejeno, prosimo, da se prijavite izključno tisti, ki se mislite dogodka zanesljivo udeležiti! 

 

Prof. dr. Rok Orel, dr. med.

Direktor Inštituta za probiotike in funkcionalno hrano

Prijavni obrazec

Prosimo, da izpolnite obrazec in kliknite potrdi.


Ime
Priimek
Naziv
Delovno mesto
Organizacija
Mesto
Država
Telefon
Faks
E-mail
Potrjujem, da so vsi navedeni podatki pravilni in da bom v primeru neudeležbe organizatorja o tem pravočasno obvestil.
 

According to Slovenian Law (ZVOP-1) on privacy protection, all personal data will be treated strictly confidentially and used only by Entrapharm to keep you informed on Scientific events of your interest. Personal data will not be divulged to third parties.

Upravljavec bo pri obdelavi osebnih podatkov uporabnika in pri ravnanju z njimi ravnal v skladu z zahtevami predpisov o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1).